Internete ir sendaikčių turguose gausu savo pagamintais daiktais prekiaujančių žmonių. Kiti, norėdami užsidirbti, nuomoja kambarį ar butą, pardavinėja darže užaugintas daržoves. Nors tai – puiki proga papildomai prisidurti prie nuolatinio atlyginimo (ar tiesiog užsidirbti), tokios veiklos neįteisinusiems žmonėms gresia baudos.

Pasak Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininko pavaduotojos Vilmos Vildžiūnaitės, norint užsidirbti legaliai, gyventojui galima steigti įmonę arba užsiimti individualia veikla.

Teisėtai tik papildomai uždarbiauti norintiems ir įmonės nesteigti nusprendusiems žmonėms tai daryti galima dviem būdais – įsigijus verslo liudijimą arba individualios veiklos pažymėjimą. Tiesa, nusprendus veiklą įteisinti, derėtų konsultuotis su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI) – kartais, pavyzdžiui, buto nuomos atveju, pakanka pasirašyti sutartį ir mokesčius sumokėti pajamas deklaravus.

Vilma Vildžiūnaitė
„Atsakant į klausimą dėl NT nuomos, būtina priminti, kad nuo 2010 m. nekilnojamąjį turtą (patalpas) gyventojui nuomojančiam kitiems gyventojams pakanka su nuomininku sudaryti nuomos sutartį ir gautas pajamas už turto nuomą, kaip tai numato Gyventojų pajamų mokesčio įstatymas, deklaruoti iki kitų metų gegužės 1 d., iki to paties termino sumokant 15 proc. gyventojų pajamų mokestį“, - paaiškino VMI atstovas spaudai Darius Buta.

Verslo liudijimas – ne kūrybinėms veikloms

2012 m.  Lietuvoje buvo 60 tūkst. žmonių, nusprendusių vykdyti individualią veiklą pagal verslo liudijimą. Verslo liudijimas gali būti parankus tiems, kurie užsiima viena iš VMI sąraše nurodytų veiklų, kurioms gali išsiimti šį dokumentą. Pavyzdžiui, verslo liudijimą gali gauti asmenys, užsiimantys prekyba, apdailos ir valymo darbais, kirpyklos ir kosmetikos salonai. Iš viso sąraše nurodomos 104 skirtingos gamybos, prekybos ir paslaugų veiklos.

Rasa Mažrimienė
UAB „Vilniaus finansinių patarėjų“ direktorės Rūtos Mažrimienės manymu, verslo liudijimas tinkamiausias ir tuomet, kai pardavinėjami, pavyzdžiui, savo gamybos daiktai.

Finansų specialistės teigimu, tai, kaip bus įteisinama veikla – verslo liudijimu ar individualios veiklos pažymėjimu - reikia rinktis pirmiausiai nustačius, ar nurodytam užsiėmimui iš tiesų gali būti gaunami abu dokumentai. „Visų pirma, žmogui reikėtų nueiti į mokesčių inspekciją ir pasižiūrėti - yra sąrašai veiklų, kurios tinka pagal verslo liudijimą, o kuriomis galima užsiimti turint individualios veiklos pažymėjimą. Individualios veiklos pažymėjimas tinka kūrybinėms profesijoms, savo rankų darbo daiktams turbūt tinkamesnis bus verslo liudijimas“, - patarė R. Mažrimienė.

Individualios veiklos pažymėjimą galima gauti vykdant beveik bet kokią legalią veiklą, išskyrus tą, kuriai reikia įsteigti įmonę arba gauti licenciją. Pavyzdžiui, ji privaloma nusprendus prekiauti antikvariniais daiktais, vaistinių preparatų gamyba ar verčiantis bulvių, daržovių ir vaisių sandėlio veikla. Valstybinė mokesčių inspekcija taip pat nurodo, kad gyventojai, turėdami pažymą individualiai veiklai, negali verstis advokato veikla, jei pagal Lietuvos Respublikos advokatūros įstatymą neatitinka visų jam keliamų profesinių ir kvalifikacinių reikalavimų.

Pasak R. Mažrimienės, individualios veiklos pažymėjimą geriausia išsiimti užsiimantiems kūrybine veikla. „Kūrybinės veiklos - seminarų vedimai, kompiuterinių programų kūrimas, muzikantai, aktoriai. Kūrybinių profesijų darbas, toks, kuris yra mažiau apčiuopiamas, daugiau intelektualus“, - paaiškino ji.

Liudijimo kaina – gyventojų pajamų mokestis

Verslo liudijimo ir individualios veiklos pažymėjimo kaina skiriasi. Pasak R. Mažrimienės, jei yra galimybė veikla užsiimti ir pagal vieną, ir kitą dokumentą, galima apskaičiuoti, kuris iš jų žmogui pravers labiau. „Reikia skaičiuoti – pinigai mėgsta skaičiavimą. Jeigu jų neskaičiuoji, tai jų ir nebus. Reikia pasiskaičiuot, kiek maždaug planuoji uždirbti, ir labai realiai, o ne pagal savo iliuzijas ir fantazijas pasiskaičiuoti, įvertinti, susižinoti, kokie yra mokesčiai. Tai yra labai svarbu“,  - sakė ji.

Verslo liudijimo kainą lemia keletas veiksnių – veiklos teritorija, veiklos rūšis, veiklos vykdymo laikotarpis. Verslo liudijimo kaina yra išankstinis gyventojų pajamų mokestis, iš karto sumokamas už nustatytą laikotarpį. Preliminarią sumą, kurią teks iš anksto sumokėti už verslo liudijimą, galima apskaičiuoti naudojantis VMI skaičiuoklė, o visų savivaldybių tarybų patvirtinti verslo liudijimų įkainiai patalpinti VMI interneto svetainėje. Yra nustatyta ir minimali riba, kiek toks verslo liudijimas gali kainuoti - pavyzdžiui, 2012 m. minimali verslo liudijimo kaina Vilniaus miesto savivaldybėje buvo 1440 litų. Šių metų naujovė – tai, kad sumokėtas fiksuoto dydžio pajamų mokestis grąžinamas visais veiklos nutrūkimo atvejais, kai ja nesiverčiama iki išduoto verslo liudijimo galiojimo laikotarpio pabaigos. V. Vildžiūnaitės teigimu, kai kuriems asmenims, pavyzdžiui, neįgaliesiems ar darbo biržoje užsiregistravusiems bedarbiams, savivaldybių tarybos turi teisę nustatyti mažesnį fiksuoto dydžio pajamų mokestį.

Verslo liudijimą turintis gyventojas iš anksto turi ne tik sumokėti gyventojų pajamų mokestį, bet ir mokėti privalomo sveikatos draudimo įmokas (kas mėnesį - fiksuotas 9 procentų minimaliosios mėnesinės algos), valstybinio socialinio draudimo įmokas (VSD) (šiuo metu įmokos dydis per mėnesį yra 180 Lt) ar pridėtinės vertės mokestį, jei atlygis iš ekonominės veiklos už šalies teritorijoje patiektas prekes ir/ar suteiktas paslaugas per paskutinius 12 mėn. viršija 155 000 Lt. Tikslus mokesčių dydis, kuriuos reikės susimokėti, skiriasi. Pavyzdžiui, įsigijus verslo liudijimą nekilnojamųjų pagal prigimtį daiktų nuomai, VSD ir PSD įmokos nemokamos.

„Verslo liudijimas nepriklauso nuo to, kiek tu gauni pajamų. Tiesiog jis yra išduodamas terminuotam laikui ir pagal tą laiką – tiek, kiek tu jį turi (ar turi dvi, dvidešimt dienų ar du mėnesius) yra skaičiuojami mokesčiai: ir gyventojų pajamų mokestis, ir „Sodros“. Nes tada tol, kol nesumoki ir neatneši dokumentų į mokesčių inspekciją, kad tu jį sumokėjai, tau niekas neišduos verslo liudijimo“, - sakė R. Mažrimienė.

Veiklos pažymėjimas išduodamas nemokamai

Individualios veiklos pažymėjimas gyventojui nekainuoja nieko. Šį pažymėjimą gavus tereikia iki kitų metų gegužės 1 d. sumokėti gyventojų pajamų mokestį - 5 proc. Tiesa, V. Vildžiūnaitės teigimu, šis tarifas taikomas pajamoms iš gamybos (įskaitant žemės ūkį), prekybos ar daugumos paslaugų teikimo. „15 procentų tarifas taikomas laisvosioms profesijoms (tokioms veikloms, kaip advokatai, notarai, konsultantai, apskaitininkai, auditoriai, architektai, inžinieriai ir pan.) bei pajamoms iš vertybinių popierių (įskaitant pajamas iš išvestinių finansinių priemonių)“, - paaiškino moteris. Jos teigimu, pajamų mokestis mokamas nuo skirtumo, kuris gaunamas iš gautų ar uždirbtų individualios veiklos pajamų, atėmus leidžiamus atskaitymus.

„Jei tu išsiimi pažymą, kiekvienais metais iki gegužės 1 d. tu deklaruoji, kiek praėjusiais metais uždirbai pinigėlių. Sakykim, jeigu iš viso pajamų buvo 100 tūkst. tai iš to 100 tūkst. arba automatiškai atimu 30 proc. menamų išlaidų ir gyventojų pajamų mokestį moku nuo 70 tūks. arba realiai skaičiuoju, kiek gavau pelno. Pavyzdžiui, pelnas 50 tūkst., nes patyriau 50 tūkst. išlaidų, tai tuomet nuo tos sumos moku 5 proc. gyventojų pajamų mokestį“, - paaiškino D. Buta.

„Atkreipiame dėmesį, kad gyventojas besiverčiantis individualia veikla pagal pažymą turi mokėti 28,5 proc. socialinio draudimo, kurio bazę sudaro 50 procentų individualios veiklos apmokestinamųjų pajamų (neatėmus privalomojo sveikatos draudimo ir valstybinio socialinio draudimo įmokų) suma bei 9 proc. privalomojo sveikatos draudimo”, - paaiškino V. Vildžiūnaitė.

R. Mažrimienės teigimu, viena iš pagal individualios veiklos pažymėjimą vykdomo užsiėmimo savybių – tai, kad nebūtina nustatyti fiksuoto laikotarpio, kurio metu užsiimama šia veikla. „Individualios veiklos pažymėjimas yra išduodamas konkrečiai datai, nuo kada tu gali pradėti verstis ta veikla. Nėra pabaigos. Jeigu tu nori sustabdyti veiklą, vis tiek mokesčių inspekcija turi tai užfiksuoti“, - teigė finansų specialistė. Dėl veiklos nutraukimo į VMI reikia kreiptis bent prieš 5 dienas.

Neįteisinus veiklos gresia baudos

Tais atvejais, kai vykdoma vienkartinė veikla – pavyzdžiui, išparduodami asmeniui priklausę daiktai ar pažįstamam žmogui už tam tikrą mokestį atiduodamas netikęs drabužis – jokių specialių dokumentų gauti nereikia. „Jeigu tai yra daroma vieną kartą, mokesčių inspekcija netraktuoja, kad tai nelegali veikla, bet jeigu tai pastovus užsiėmimas iš kurio tu gauni pajamas...“, - paaiškino R. Mažrimienė.

Gyventojams, kurie vykdo veiklą neįsigiję verslo liudijimo arba neįsiregistravę individualios veiklos, taikoma administracinė atsakomybė pagal administracinės teisės pažeidimų protokolą t. y. skiriama bauda nuo 500 iki 1000 litų, padarius pakartotinį pažeidimą, kai gyventojas prieš tai jau buvo baustas, skiriama nuo 1000 iki 5000 litų. Be to, suma, kurią reikės sumokėti, gali būti ir dar didesnė, priklausomai nuo to, kokia veikla buvo vykdoma bei kiek užsidirbama kiekvienu individualiu atveju.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (230)