„Ekspertai svarstė šį klausimą ir vieną iš klipų pripažino kaip atitinkantį įstatymo reikalavimams, tai yra, pripažino, kad laiko atžvilgiu jis turi būti ribojamas. Kitas klipas nedaro neigiamo poveikio nepilnamečiams pagal įstatyme įtvirtintus kriterijus“, – pirmadienį DELFI sakė inspektoriaus tarnybos patarėjas Deividas Velkas.

Ekspertams užkliuvo, kad ant homoseksualiu save įvardijančio vyro marškinėlių užrašyta „Už šeimų įvairovę“. Ekspertų nuomone, taip skatinama kitokia santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata. Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymas numato, kad nepilnamečiams kenkia ir turi būti ribojama tokia informacija, „kuria niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Konstitucijoje ir Civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata“.

Pasak D. Velko, šis ekspertų išaiškinimas bus svarbus formuojant praktiką.

Ekspertų vertinimu, šis vaizdo klipas turėtų būti transliuojama tik po 23 val. ir su S ženklu:

Tuo metu šis vaizdo klipas ekspertams pasirodė tinkamas:

Dėl vaizdo klipų sprendė Teisės instituto vyresnysis mokslo darbuotojas, socialinių mokslų daktaras Petras Ragauskas, Vilniaus universiteto Vaikų psichiatrijos ir socialinės pediatrijos centro vaikų ir paauglių psichiatrė, psichoterapeutė, biomedicinos mokslų daktarė, docentė Sigita Lesinskienė, Vilniaus universiteto Klinikinės ir organizacinės psichologijos katedros docentė, socialinių mokslų daktarė, psichologė Rasa Bieliauskaitė.

DELFI primena, kad LRT dėl eitynių reklamos spyriojosi nuo pat pradžių. Iš pradžių patarimo kreipėsi į LRT tarybą, kuri administraciją įpareigojo veikti įstatymų nustatyta tvarka. Vėliau LRT vaizdo klipą siūlė žymėti ženklu S, kuris reiškia, kad jis skirtas tik suaugusiems. Tokia reklama gali būti transliuojama tik po 23 valandos.

Su tuo nesutikusi LGL kreipėsi į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą.

Minėtų vaizdo klipų kūrimą parėmė Prancūzija. Viename jų lietuviai nurodo esantys skirtingų seksualinių orientacijų ir skelbia remiantys eitynes „Už lygbę“, kitame skatinama visuomenės įvairovė.
Žurnalistų etikos inspektorius atlieka Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatų įgyvendinimo priežiūrą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (295)