Manoma, jog už valstybės ir Europos Sąjungos lėšas Saulėtekyje turinčio iškilti 100 mln. litų vertės modernaus mokslo centro projektas jau yra slapta parengtas, o rangovai - žinomi iš anksto.

Tokių nuogąstavimų architektams kilo, nes konkurso tvarka išrinktas rangovas, pasiūlysiantis žemiausią darbų kainą, turi pateikti ir pastato projektinius pasiūlymus.

„Beveik 25 tūkst. kvadratinių metrų ploto labai sudėtingo objekto projektui parengti skirtos vos kelios savaitės, kai tam reikia mėnesių", - stebisi susivieniję architektai.

Kūrėjai įsitikinę, kad geriausia nacionalinės svarbos mokslo centro pastato idėja turi būti renkama skelbiant atvirąjį konkursą, tik tuomet siūloma rinktis statybininkus, kurie tai įgyvendintų.

Žinomas architektas Algirdas Kaušpėdas įsitikinęs, kad iki Kalėdų suspėti kokybiškai suprojektuoti tokį pastatą, parengti jo maketus, planus - visiškai nereali užduotis. Todėl A. Kaušpėdui ir jo kolegoms peršasi išvada, kad konkursas nėra skaidrus: „Skaitant tuos kelis šimtus puslapių susidaro įspūdis, kad rangovas jau žinomas ir kažkas su šiuo projektu jau seniai dirba".

Kol šis konkursas nebus sustabdytas, Architektų sąjunga primygtinai paragino visus šalies architektus jį boikotuoti.

Tačiau konkursą paskelbęs Vilniaus universitetas įtarimus korupcija neigia ir tikina, kad jo stabdymas padarys valstybei daugiau žalos nei duos naudos. Universiteto prorektorius Juozas Lazutka aiškino, kad įstatymai nedraudžia tuo pačiu viešuoju pirkimu įsigyti ir projektavimo, ir statybos darbų.

„Tokio pirkimo vienintelis tikslas – užtikrinti aukščiausią darbų kokybę. Mes norime pirkti geriausiai dirbančią vienminčių komandą, kurią sudarytų ir architektai, ir projektuotojai, ir statybininkai”, – kalbėjo prorektorius.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją