Trečiadienio neeiliniame posėdyje ypatingos skubos tvarka parlamentarai pritarė NT mokesčio įstatymui, kuris numato, kad 1 proc. metinio mokesčio tarifu bus apmokestintas brangesnis nei 1 mln. Lt vertės turtas.

Už jo priėmimą balsavo 76, prieš – 5, o susilaikė 21 Seimo narys.

Kad šis įstatymas įsigaliotų nuo kitų metų, jį dar turi pasirašyti prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Įstatyme numatyta, kad būtų apmokestinamas visas šeimai ar asmeniui priklausantis NT, kurio vertė viršija 1 mln. Lt. Pavyzdžiui, jeigu šeima turi NT už 1,7 mln. Lt, mokestis būtų skaičiuojamas nuo 700 tūkst. litų.

Mokestį planuojama apskaičiuoti remiantis Nekilnojamojo turto registro ir Nekilnojamojo turto kadastro duomenimis.

Pajamos iš šio mokesčio turėtų keliauti į valstybės biudžetą. Iš jo per metus planuojama surinkti 17 mln. Lt.
Tiesa, šis prabangaus NT mokestis galios nedidelei daliai turto. Registrų centro duomenimis, Lietuvoje fiziniams asmenims priklauso 741 gyvenamosios paskirties būstai ir 415 negyvenamosios paskirties pastatų, kainuojančių daugiau nei 1 mln. Lt.

Seimas balsuodamas nepritarė parlamentarų Audriaus Endzino ir Algio Kašėtos pasiūlymui NT mokesčiu neapmokestinti su paskolomis pirktą būstą. Šiai pataisai anksčiau trečiadienį nepritarė ir Seimo Biudžeto ir finansų komitetas.

Žingsnis visuotinio apmokestinimo link

Nemaža dalis už arba prieš įstatymo priėmimą pasisakiusių Seimo narių pripažino, kad šis žingsnis yra pirmasis žengiant visuotinio NT mokesčio link.

„Šis mokestis prives ir prie kitų mokesčių, kur teks apmokestinti ir paprastus žmogelius, kurie turi bet kokį namelį – didelį ar mažą. Tai yra pirmas žingsnis į viso turto apmokestinimą“, – teigė Mišriai Seimo narių grupei priklausantis milijonierius Jonas Jagminas.

Jis apskritai piktinosi prabangaus NT mokesčiu ir ragino balsuoti prieš: „Pats šio įstatymo pateikimas visuomenei ir Seimui yra nekorektiškas, nes iškart parodomi blogiečiai, kurie kažkada užsidirbo ir pasistatė gražesnį butą, namą ar sodybą. Aš noriu pasakyti, kad būtent šie žmonės kūrė gerovę ir kitiems, o už tai jie yra smerkiami ir pašiepiami“.
Seimo narį papiktino ir Seimo Etikos komisijos pirmininko Algimanto Salamakino tvirtinimas, kad turintys brangesnio nei milijonas litų turto, turėtų nebalsuoti.

„Norėčiau paklausti, ar jis turi tokią teisę? (taip kalbėti – DELFI) jeigu tie Seimo nariai blogiečiai, tai jie turi būti Lukiškėse, o ne čia. Iki ko nueisime? Ar norime sugrįžti į tuos laikus, kai buvo galima viską atimti ir pasidalinti? Šiaip jau netoli to esame“, – kalbėjo jis.
Už įstatymo priėmimą pasisakęs socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis tvirtino, kad trūkumų projekte yra nemažai.

„Socialdemokratai šiame įstatyme pasigenda brangaus turto apmokestinimo progresinio mokesčio tarifų, nėra aiškių ir konkrečių apmokestinimo mechanizmų, nėra neapmokestinamo minimumo taisyklių namų ūkiams, išimčių šeimoms“, – kalbėjo jis.

Seimo nario nuomone, turto mokesčio bazę reikia išplėsti.
„Turto mokesčio bazę reikia išplėsti, taigi šis mokestis žengia pirmą žingsnį šia linkme“, – tvirtino V. P. Andriukaitis.

TS-LKD narys Edmundas Pupinis taip pat pripažino, kad tai yra pirmasis žingsnis plečiant viso turto apmokestinimą.

Skriaudžia šeimas?

Valdančiajai Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijai priklausantis Mantas Varaška tvirtino, kad iš geros idėjos padarytas populistinis žingsnis, nes jis nesprendžia ir turto perrašymo kitiems giminaičiams problemos, turto skaidymo, individualaus vertinimo mažinant jo kainą.

„Vietoj geros idėjos yra pateikiamas populistinis sprendimas, kai užuot šį mokestį įvedus per kelerius metus, per savivaldybes, iš to surinkus nemažą sumą infrastruktūros išlaikymui, visuotinai, bet proporcingai pagal jo vertę apmokestinus turtą, nustačius turto vertę objektyviai, sutraukiant visą turtą į NT registrą, nes dabar šimtų tūkstančių NT vienetų ten tiesiog nėra, ką mes darome? Mes per penkias dienas norime priimti įstatymo projektą visam NT teisingai apmokestinti. Tiesiog iškreipiame gerą idėją“, – kalbėjo jis.

Seimo narys taip pat atkreipia dėmesį, kad įstatyme kalbama apie susituokusias poras, vaikus auginančius tėvus, tačiau nekalbama apie sugyventinius. Vadinasi, nesusituokę poroje gyvenantys žmonės, kartu turintys brangesnio nei 1 mln. Lt turto, mokesčio mokėti neturės.

„Partnerystė yra skatintina tarpusavio santykių forma, nes sudarius ją ir pritarus konstitucinei nuostatai, kuri šiandien yra teikiama, tokie subjektai neturėtų mokėti NT mokesčio, nes priimtame įstatyme kalbama tik apie šeimą, kurią sudaro sutuoktiniai ir jų vaikai. O kas pagal šį įstatymą bus šeima, nuo kurios kartos skaičiuosime?", - atkreipė dėmesį M. Varaška.

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Audrius Endzinas piktinosi, kad mokesčiu bus apmokestinami ir būstą su paskola pirkę žmonės: „Dar nespėję išsimokėti savo kreditorinių įsipareigojimų šie žmonės bus apmokestinami papildomu mokesčiu. Akivaizdu, kad jų galimybės išbristi iš skolos akivaizdžiai sumažėja. Ar toks mūsų siekis?“

Šiuo metu Lietuvoje NT mokestį reikia sumokėti nuo komercinės paskirties patalpų. Jis svyruoja nuo 0,3 proc. iki 1 proc. jo vertės per metus, konkretų tarifą nustato savivaldybė, kurioje NT yra. Šis mokestis keliauja tiesiai į savivaldybės biudžetą.

Įvesti visuotinį NT mokestį Lietuvą ne vienerius metus ragino ir Tarptautinis valiutos fondas.

DELFI primena, kad Seime prabangaus NT mokesčio įstatymo projektas atsirado vos prieš porą savaičių. Jis buvo pasiūlytas kaip išeitis siekiant gauti papildomų pajamų ir visiškai atstatyti per krizę sumažintas senatvės bei netekto darbingumo pensijas.

Seime buvo parengta ir siūlymų apmokestinti galingus automobilius, motociklus, jachtas, tačiau dėl šių projektų koalicija nesutarė ir prie jų ketinama grįžti kitąmet.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)