Paaiškėjo, kad A. Audickas, baigęs darbą ūkio ministerijoje dirbo advokatų kontoroje „Raidla, Lejins & Norcous“. Tai yra ta pati kontora, kurią dabar jis pasamdė teikti teisines paslaugas Ūkio bankui. Pats A. Audickas interesų konflikto neįžvelgia.

„Nemanau, kad tai yra interesų konfliktas, tai yra labai profesionali kompanija, kuri, mano supratimu, labai tinkama šitam darbui, nes turi reikiamą patirtį“, – kalbėjo A. Audickas.

A.Audickas DELFI sakė, jog jis nėra valstybės tarnautojas, todėl jis negalėjo supainioti viešųjų ir privačiųjų interesų, o jam tiesioginėje laidoje pateiktus kaltinimus pavadino nesąmone.

– Bet jūs nusamdėte savo buvusį darbdavį teikti paslaugas dabar jūsų vadovaujamai įmonei. Tai yra klasikinis interesų konfliktas, – sakė E. Jakilaitis.

– Na, aš nežinau, kaip jūs vertinate, ar čia yra interesų konfliktas, aš pats čia didelės problemos nematyčiau. Nes Lietuva yra tokia maža, kad aš vienokių ar kitokių santykių su visomis pagrindinėmis advokatų kontoromis ir ne tik advokatų kontoromis, bet ir su visais konsultantais turiu.

– Na bet sutikite, visuomenei gal kilti abejonių, ar jūs priimate skaidrius sprendimus samdydamas kompaniją, iš kurios ką tik atėjote?

– Edmundai, pasakykit, kurioj vietoj gali būti neskaidrus sprendimas dėl to, kad potencialiai jūs matote kažkokį interesų konfliktą?

– Jūs gavote pajamas iš įmonės, kurią pats dabar nusamdėte teikti paslaugas jums, mokate tai įmonei dešimtis ar šimtus tūkstančių už konsultacijas ir sakot, kad tai nėra interesų konfliktas?

– Aš manau, kad tai nėra interesų konfliktas, nes ta įmonė dirba labai kokybiškai ir gerai. jeigu mes samdytume kitą įmonę, mokėtume lygiai tiek pat. kainą, kurią mokame, visiškai neišsiskiria iš rinkos kainos. Dar sakyčiau man  pavyko nusiderėti pakankamai neblogą tarifą. Kitas dalykas, kurį noriu pasakyti, Lietuvos bankas sutartyje su administratoriumi yra numatęs ribas, t.y., kokia maksimali suma gali būti išleista konsultantams.

– Kokia tai suma?

– 350 tūkst. litų.

– Per kurį laikotarpį?

– Per 9 dienas.

– Tai jūs tiek ir išleidote?

– Reikėtų pasitikrinti, kokia tai yra suma. Bet jūs supraskite, kad aš ten vienas dirbu. Pas mus buvo apie 10 auditorių, kurie dirbo kiaurą naktį, 24 val. per parą, pas mus buvo teisininkų komanda apie 8, kurie dirbo 2 dienas 24 val. per parą.

– Iš advokato I. Norkaus kompanijos, taip?

– Taip.

– Jūs žinote, kad į gana keblią padėtį statote ir Lietuvos banko vadovą Vitą Vasiliauską?

– Aš nežinau, kodėl taip manote?

– Ar jūs žinote, kad V. Vasiliauskas yra susijęs su advokatų kontora, kurioje jūs dirbote prieš tapdamas administratoriumi?

– Ne, šito nežinau.

– V. Vasiliauskas yra Irmanto Norkaus advokatų kontoros savininko artimas bičiulis, jie yra buvę bendrakursiai, grupės ir kambario draugai studentų bendrabutyje.

– Edmundai, nežinau, jūs seklys pasidarėt, bet turbūt ponas V. Vasiliauskas jis turėtų vienokių ar kitokių santykių su kitom kontorom. <...> Aš garantuoju, kad jis pažįsta turbūt visus partnerius kitose advokatų kontorose. Norint ieškoti kažkokių sąsajų, tai, manau, su kiekviena kontora prisikasi. Bet svarbiausia mums kalbėti, kaip tai gali pakenkti darbo kokybei, kurį mes padarėm per trumpą laiką.

– Gali kilti įtarimas, kad jūs stengiatės daryti viską, kad pinigai neišeitų iš savų rato.

– O kas tie savi tada?

– Jūs samdote kompaniją, kuri ką tik pasamdė jus. Jūs baigėte savo valstybinę darbo karjerą, jus pasamdė I. Norkus, jūs pradėjote valstybinę karjerą, jūs pasamdėte I. Norkų.

– Žinot, pas mane yra didžiulė atsakomybė ir aš ją prisiimu kaip administratorius, nes visi sprendimai, kuriuos aš darau, man sukelia labai didelę atsakomybę ir aš noriu dirbti su tais žmonėm, kuriais aš pasitikiu.

– Bet jūs sutinkate, kad banko, kurį perima valstybė, administratoriui turi būti keliami aukščiausi skaidrumo reikalavimai?

– Vienareikšmiškai.

– Ar jūs sutinkate, kad šiuo savo sprendimu jūs keliate teisėtų abejonių dėl savo sprendimo skaidrumo?

– Manau, kad tikrai nekeliu jokių abejonių dėl savo sprendimo skaidrumo todėl, kad neabejoju savo darbo kokybe ir savo komandos darbo kokybe. dar kartą noriu pasakyti, kad aš neičiau obuoliauti su žmogumi, kurio aš nepažįstu. Tai yra per daug atsakomybės.

– Tai jūs padirbote mėnesį ar pusantro advokatų kontoroje jau sakote, kad labai gerai pažįstate tą advokatų kontorą? Suprantu, jūs ir buvote priimtas į tą kontorą, nes jau buvo aišku, kad ji teiks paslaugas Ūkio bankui?

– Ne, aš I. Norkų jau ir anksčiau pažinojau. Tikrai nesusipažinau su juo prieš pusantro mėnesio.

– Bet jūs pats sakėte, kad išėjęs iš ūkio viceministro pareigų po trumpų atostogų domėjotės situacija Ūkio banke. Tai jūs domėjotės situacija Ūkio banke dirbdamas advokatų kontoroje?

– Taip, mes turėjome įvairių projektų. Tuo pat metu aš domėjausi šita situacija, kadangi mes žinojome, kad taip potencialiai gali būti. <...> Aš viską jums pasakiau, nieko neslepiu nuo jūsų.

– O ar gali būti taip, kad Vitas Vasiliauskas su advokatu Irmantu Norkumi sutarė, kad bus tam tikri veiksmai? Irmantas Norkus priima Adomą Audicką į advokatų kontorą, jis ten ruošiasi Ūkio banko perėmimui, perima, nusamdo tą patį Irmantą Norkų už 300 tūkstančių per savaitę?

– Scenarijų galima visokių prikurti. Tas jūsų scenarijus logiškas, gali būti visokių kitokių scenarijų.

– Jūs nemanote, kad dėl šių paaiškėjusių faktų turėtumėte atsistatydinti iš dabar einamų pareigų?

– Nemanau, nes pasitikiu ta komanda ir nematau jokių problemų dirbti ir toliau.

– Bet ar visuomenė gali pasitikėti jumis?

– Svarbiausias dalykas – mano darbo kokybė, mano komandos darbo kokybė ir mūsų sprendimų kokybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1010)