Kaip nurodo Kalbos komisija, prašoma paaiškinti, kodėl Lietuvos teritorijoje numatoma teikti paslauga, kuria dažniausiai naudosis Lietuvos piliečiai, bus vadinama ne valstybine kalba.

Kalbos komisijos nuomone, Lietuvos pašto pasirinktas paslaugos ir jos teikimo vietos angliškas pavadinimas negali būti grindžiamas vien tarptautinio bendravimo reikmėmis. Jei didesniuose Lietuvos miestuose numatoma teikti valiutos keitimo ar kitas daugiausia užsieniečiams skirtas paslaugas, greta lietuviškų užrašų visada galima pateikti ir informaciją kitomis kalbomis.

Lietuviško pavadinimo atsisakymas nėra suprantamas dar ir dėl to, kad abiejų kalbų žodžiais – lietuvišku žodžiu paštas ir anglišku žodžiu post – įvardijama ta pati sąvoka, o jos pokyčiai per šimtmečius taip pat vienodi, t. y. pašto paslauga suprantama priklausomai nuo laikotarpio – kaip siuntų pristatymas arkliais, automobiliais ar naudojant moderniąsias technologijas, rašoma Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pranešime.

Lietuvos pašto atstovė spaudai Aurelija Jonušaitė teigia, kad bendrovė nėra gavusi jokio oficialaus kreipimosi dėl kioskelių pavadinimo, tad negali komentuoti, kas kalbininkams kliūna.

„Mums tai naujiena. Šiai dienai nesame gavę jokio oficialaus rašto, tad sunku ir komentuoti. Kiek anksčiau konsultavomės, nebuvo jokių priekaištų”, - DELFI sakė ji.

Anksčiau žiniasklaidoje pasirodžiusiame Lietuvos pašto atstovės spaudai A. Jonušaitės komentare sakoma, kad nenorėta lietuviško žodžio paštas, nes „žmonės paštą labai sieja su tradicinėmis paslaugomis, o kadangi šiuose bankeliuose bus teikiamos tik finansinės paslaugos, tai dėl to ir pasirinkome“. Anot jos, norima, kad pavadinimas būtų suprantamas užsienio piliečiams, nes ateityje numatoma pasiūlyti ir kitų paslaugų, pavyzdžiui, valiutos keitimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (594)