„Mums kilo klausimas ne dėl MMA dydžio, o dėl sąvokos. Ar galima mėnesio darbo užmokestį sutapatinti su mėnesio algą? Ar darbo užmokestis apima bazinį darbo užmokestį ir papildomus priedus?“, - klausė koncerno „Achemos grupė“ personalo direktorė Jūratė Jurgilienė.

Į susitikimą atvykusi Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo teisės skyriaus vedėja Eglė Radišauskienė teigė, kad pagal dabar galiojančią tvarką – minimalaus atlyginimo skaidyti negalima. Jei tai daroma, pažeidžiami įstatymai.

„Nuo šios ribos (1000 Lt – DELFI) gali būti kintama algos dalis, bet minimalus atlyginimas yra neskaidomas“, - sakė ji.

Specialistė teigė, kad darbo sutartyje negali būti nurodyta, pvz., 500 Lt ar 800 Lt ir papildomi priedai – minimalus mėnesinis atlyginimas turi būti įtvirtintas pagal Vyriausybės nustatytą MMA.

„Bendras darbo užmokestis gali būti su priedais. Bet jei nusistatome mėnesinę algą 1000 Lt, tai reikia fiksuoti darbo sutartyje, o ne palikti fiksuotą 850 Lt ir priedus”, - aiškino ministerijos atstovė.

Vyriausiasis valstybinis darbo inspektorius Vilius Mačiulaitis teigė, kad nepertvarkius darbo sutarčių, kuriose ir toliau neįtvirtinamas 1000 Lt, įmonės gali sulaukti ginčų su darbuotojais. Nepatenkinti darboviete jie gali kreiptis dėl to, kad jiems nemokamas priklausantis minimalus atlyginimas. Tokių skundų galima sulaukti ir iš tų darbuotojų, kurie gauna daug didesnį atlyginimą, tačiau minimalus atlyginimas nėra fiksuotas kaip 1000 Lt.

„Darbuotojas gali sakyti, kad darbdavys jam negarantavo minimalios algos kaip bazinio dydžio, nors su priedais atlyginimas ir didesnis“, - kalbėjo jis.

DELFI primena, kad Vyriausybės sprendimu MMA iki 1000 Lt nuo 850 Lt padidėjo nuo šių metų sausio 1 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (320)