Penktadienį į Vilniaus centrą protestuoti suvažiavo ne tik pavieniai atskirų maitinimo įstaigų atstovai, tačiau ir maisto furgonai, buvo statomos maisto palapinės.

Dalis atvykusių su savimi atsivežė ir plakatus, ant kurių užrašai: „Norime PVM kaip Europoje!“, „Cepelino kainoje – 27% mokesčių“.

Vos išsilaiko

Anksčiau, kovojant su koronaviruso pandemija, buvo nutarta maitinimo įstaigoms laikinai sumažinti PVM nuo 21 proc. iki 9 proc., tačiau nuo 2024 m. sausio lengvata buvo panaikinta.

Pačios maitinimo įstaigos tikina, kad PVM tarifo grąžinimas šį sektorių paliko beprecedentėje situacijoje, o paslaugos restoranuose, kavinėse, mokyklų ir įstaigų valgyklose, ligoninėse ir senelių namuose pabrango nuo 15 iki 20 proc.

„Iki šiol nuosekliai didėjusi sektoriaus apyvarta smuko dešimtadaliu, mažėja darbuotojų skaičius, ženkliai daugėja užsidarančių viešojo maitinimo įmonių skaičius, didėja šešėlio rizika, spartėja emigracija“, – vykstančiame proteste buvo teigiama sektoriaus atstovų.

Ugdymo įstaigų maisto gamintojų asociacijos vadovė Eurika Turonienė tikino, kad dalis moksleivių, dėl didėjusių maisto kainų, šiandien nebeįperka dienos pietų ugdymo įstaigose.

„Bandome apginti mokyklų, darželių, senelių namų sektorių, kuriems esame priversti padidinti kainas. Vakar buvau vienoje mokyklos valgykloje, kurioje dienos pietūs moksleiviams jau kainavo 5,5 Eur. Tai nėra normalu. Turime sudaryti galimybę vaikams tą porciją nusipirkti. Daugelis vaikų dabar maistą nešasi iš namų ir jį valgo atšalusį“, – sakė ji.

Kaip aiškino, šiandien situacijai pakeisti reikia valdžios sprendimų ir mažėjančio PVM.

„Manau, kad jis turėtų išsilaikyti ir būti pratęstas iki 2027 m.", – kalbėjo asociacijos atstovė.

Proteste dalyvavęs „Focus pica“ vadovas Igoris Jarmolenka taip pat tikino negalėjęs šiandien neatvykti palaikyti sektoriaus.

„Versle esame 28 m. Buvo visokių pakilimų ir kritimų.

Kai PVM buvo sumažintas, buvo pakilimas. Sugebėjome pakelti atlyginimus, išlaikyti mūsų darbo vietas. O šiuo metu nėra tinkamas laikas grąžinti PVM. Reiki atkeiptidėmesį į kitas ES šalis, kurios elgiasi kitaip“, – sakė jis.

Verslininkas tikino, kad įmonės vasario mėnesio balansas jau buvo neigiamas.

„Esame ant ribos, ant slenksčio“, – pridūrė jis.

„Praeikite pro centrą, pamatysite, kiek yra nuomojamų patalpų. Niekas nesiveržia dirbti“, – kalbėjo jis.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos (LVRA) vadovė Evalda Šiškauskienė teigė, kad vienintelis restoranų tikslas šiuo metu yra oriai dirbti ir nebankrutuoti.

„Buvome susitikę su latviais ir estais, kurie išvis neturėjo tokios lengvatos. Jei situacija nesikeis, galimai turėsime vieną bendrą didelį protestą“, – teigė ji.

E. Šiškauskienė užsiminė viltis dedanti į būsimą naująją valdžią, apie lengvatą kalbėjusi su tam tikromis partijomis opozicijoje.

„Gavome žinutę, kad valstiečiai renka parašus ir registruoja tokią pataisą“, – sakė ji.

Reaguodamas į protestą Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas Mindaugas Lingė penktadienį teigė, kad PVM lengvata maitinimo įmonėms buvo kaip pagalba verslui įvesta pandemijos laikotarpiu ir nuo sausio mokestis buvo grąžintas į priešpandeminį lygį.

„Fizinė lengvata buvo įvesta covido laikotarpiu padėti sektoriui išgyventi (...) Bet viskas grįžo į sutartus rėmus. Mokestis nėra padidintas.

Labai kviesčiau nemanipuliuoti ir siekiant sektoriui išlaikyti privilegiją objektyviai vadovautis skaičiais (...) Tie argumentai ir manipuliacijos, kad taip bandoma surinkti gynybos mokesčiui, nėra korektiškos“, – LRT radijui penktadienį sakė M. Lingė.

Užsidarė žinomi vardai

Redakcija jau rašė, kad pastaruoju metu maitinimo sektorius patiria didelių sunkumų, o vienas po kito užsidaro žinomi vardai.

Neseniai dėl susidariusių skolų pranešė užsidarantis sostinėje veikęs „Selfish bistro“ restoranas, o vieną maitinimo vietą uždarė ir „Jurgis ir drakonas“. Taip pat nebeišgalėdami dirbti pasiskelbė ir desertinė „Daktaras desertas“.

Neseniai paaiškėjo ir apie bankrutuojančią UAB „Gurmanų klubas“, kuri anksčiau valdė Vilniuje įsikūrusį ispanų restoraną „El mercado“ bei kepyklėlę „Pinavija“.

Redakcija primena, kad nuo naujųjų metų nustojo galioti lengvatinis 9 proc. PVM tarifas restoranų, kavinių ir panašių maitinimo įstaigų teikiamoms maitinimo paslaugoms ir išsinešti teikiamam maistui.

Finansų ministerijos atstovas Irmantas Mikulėnas yra tvirtinęs, kad nustosianti galioti PVM lengvata maitinimo sektoriui valstybės ir savivaldybių biudžetams atneš papildomus 140 mln. eurų, skelbė ELTA.

Tuo tarpu LVRA vadovė E. Šiškauskienė yra teigusi, kad nuo šių metų minimaliai mėnesinei algai (MMA) pakilus iki 924 eurų, ir sektoriui pritaikius standartinį PVM, kainos galėtų augti 22 proc.

2022 m. Vyriausybė siūlė PVM lengvatą maitinimo įstaigoms taikyti iki 2023 m. vidurio, tačiau Seimas nusprendė, jog ji galios visus metus.

Dėl šio klausimo kilo ginčas valdančiojoje konservatorių partijoje, kadangi Vyriausybės pozicijai tuomet nepritarė tuometis Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas. Galiausiai, jis buvo pašalintas iš partijos, paliko frakciją, galiausiai – ir Seimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)