Patvirtinama anksčiau skelbta informacija, kad pardavimo sutartis pasirašyta su Rusijos bendrove „Ocean Group“ („Gruppa Okean“), kuri per vieno iš Europos banko padalinį jau pervedė didžiąją dalį suderėtos sumos.

„Ocean Group“ kartu įsigijo ir teisę naudotis VIČI prekiniu ženklu NVS šalių teritorijoje. Kaip tikina bendrovė, vengiant painiavos, lietuviškasis „VIČI“ bus palaipsniui transformuojamas plečiant „Vičiūnai Group“ prekių ženklų portfelį.

„Turto pardavimas, kuriam yra privalomas Rusijos vyriausybės Užsienio investicijų kontrolės komisijos leidimas, dėl įvairių trikdžių užtruko beveik dvejus metus. Komisijos leidimą sandoriui gavusi Rusijos bendrovė „Ocean Group“ save pristato kaip investicijų grupę, jos vardu sutartį pasirašė įmonės akcininkė Marija Bucharova“, – nurodo „Vičiūnų grupė“.

„Delfi“ primena, kad „Gruppa Okean“, įsteigta pernai birželį, jos įstatinis kapitalas – minimalus ir tesiekia 100 tūkst. rublių (apie 1 tūkst. eurų). Registruose neviešinami jos akcininkai, atviruose šaltiniuose nurodoma, kad informaciją saugo su Kremliumi glaudžiai susijusio banko „VTB“ įsteigta įmonė. Įtarimų sukėlė ir įvardyta įmonės akcininkė M. Bucharova.

Dainius Matijošaitis: buvo metas, kai manėme, kad mus vedžioja už nosies


„Nesumeluosime sakydami, kad tai buvo pats sudėtingiausias sandoris „Vičiūnų“ įmonių grupės gyvenime. Akivaizdu, kad žaidėme ne savo žaidimą, pagal svetimas taisykles ar visai be jų, todėl belieka konstatuoti, kad mums pagaliau pavyko ir padėkoti patarėjų bei įmonės specialistų komandai, kuriai užteko kantrybės ir užsispyrimo nuosekliai judėti užsibrėžta kryptimi.
Tikimės, kad likusią proceso dalį įveiksime sklandžiai ir greitai, o po to tęsime sparčią plėtrą Vakarų rinkose“ – pranešime cituojamas „Vičiūnai Group“ valdybos narys Dainius Matijošaitis.

„Vičiūnai“

Kaip toliau teigiama pranešime, 2022 metų vasarą pradėjus pardavimo procesą preliminarius pasiūlymus buvo pateikę 15 pretendentų, iš kurių 8 buvo ne Rusijos bendrovės. Vykstant procesui netikėtai keitėsi pretendentai, dėl įvairių priežasčių pasitraukė net trys potencialūs pirkėjai, galop visus kriterijus atitinkančia buvo paskelbta „Ocean Group“.

„Buvo metas, kai manėme, kad mus tiesiog vedžioja už nosies ir parduoti įmonės nepavyks, svarstėme gamyklos uždarymo variantus, tačiau toks sprendimas būtų reiškęs baudžiamąjį persekiojimą tų įmonių vadovams, sugriautus santykius su tarptautiniais tiekėjais ir kreditoriais iš Vakarų.

Susitarimas su pirkėju buvo pasiektas 2023 metų pabaigoje, tačiau valstybinės komisijos leidimas buvo duotas tik šių metų vasarį. Kol kas pasakysiu tik tiek, kad gavus leidimą darėme viską, kad pardavimo sutartis būtų kuo greičiau pasirašyta, tačiau ir šiame procese neapsieita be pauzių ir siurprizų. Šiandien galiu konstatuoti, kad mes Rusijoje ir NVS jau nebedirbame. Taškas“, – konstatuoja VG valdybos narys D. Matijošaitis.

Visvaldas Matijošaitis: buvo nemažai „dirigentų“, bandžiusių trukdyti


Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis naujienų agentūrai Elta penktadienį komentavo, kad „Vičiūnų grupės“ pasitraukimo iš Rusijos rinkos istorijoje pagaliau padėtas taškas. Kelis pastaruosius metus kritikos dėl įmonės veikimo Kaliningrade susilaukęs laikinosios sostinės meras teigia, kad galutinius sprendimus užvilkino ir kai kurių „dirigentų“ bandymas trukdyti parduoti verslą.

„Viskas baigta, taškas padėtas. Užtruko, bet duotas žodis – ištesėtas“, – Eltai perduotame komentare teigia V. Matijošaitis.

Visvaldas Matijošaitis

Visgi meras teigia negalįs komentuoti pardavimo detalių, nes tikina šiame procese nedalyvavęs.

„Pardavimo procese nedalyvavau, todėl apie jį tegul komentuoja pati įmonė. Galiu tik padėkoti už kantrybę žmonėms, iš kurių tiek laiko nepagrįstai tyčiojosi“, – sakė Kauno meras.

„Buvo nemažai „dirigentų“, bandžiusių trukdyti ir vilkinti tai, kas neišvengiamai įvyko. Bet čia jau atskira tema, apie kurią kažkada dar pasisakysiu plačiau ateityje. O dabar aš toliau tęsiu tai, ką darau jau beveik 10 metų – dirbu miestui“, – teigė jis.

Tikrieji naudos gavėjai gali likti nepastebėtais

„Delfi“ jau anksčiau aprašė, kad Rusijos žiniasklaidoje „Vičiūnai-Rus“ pirkėja vadinamai bendrovei vadovauja Marija Leonidovna Bucharova.

Remiantis atvirais šaltiniais, ši moteris vadovauja dar dviem bendrovėms: statybų verslu užsiimančiai „Asp – Prom“ ir transporto priemones remontuojančiai „DLN Truck Service“. Anksčiau ji vadovavo prekyba duona, kepiniais ir konditerijos gaminiais specializuotose parduotuvėse užsiimančiai bendrovei „Metod Vibora“, taip pat pelno nesiekiančiai įstaigai – Sankt Peterburgo judėjimo negalią turinčių asmenų visuomeninei organizacijai „Živi Non – Stop“.

Kas iš tiesų yra V. Matijošaičio ir L. Skieraus verslą Rusijoje, pasak „Kommersant“, perkančios įmonės vadovė, Rusijos interneto resursuose rasti nepavyko. Pagal šios moters veiklos spektrą daroma prielaida, kad ji galimai atlieka tam tik tikrą tarpinį vaidmenį, kai tikrieji naudos gavėjai siekia likti nepastebėtais.

Svarstyta, kad virš 9 mėnesių teveikianti bendrovė „Gruppa Okean“ su minimaliu įstatiniu kapitalu, ir dar dviem įmonėms vadovaujančia direktore tikrai neprimena dešimtis milijonų eurų pelno generuojančios Sovetsko bendrovės „Vičiūnai-Rus“ pirkėjos. Plačiau skaitykite čia.

Parduotame įmonių portfelyje viso yra 15 įmonių: 7 Rusijoje veikiančios bendrovės („Vichiunai-Rus“ „BaltKo“, „Fort Trans Logistika“, „LK Centrus“, „Frost logistics“, „RefTerminal“ ir „ViciRusTrans“), 3 įmonės Baltarusijoje („EcoFort“, „Viciunai Bel“ ir „Vičiūnai Logistik“), Kazachstano „VICI-KAZAKHSTAN“, Azerbaidžano „Vichiunai Azerbaijan“, Kirgizijos „Vicunai KG“, Uzbekistano „Viciunai Vostok“ bei Sakartvelo „Vichiunai Sakartvelo“.

„Vičiūnų grupė“, kaip pranešama, planuoja toliau plėsti savo veiklą namų rinkoje Baltijos šalyse ir Vakarų Europoje. Lietuvos, Estijos ir Ispanijos fabrikuose gaminama produkcija parduodama 57 pasaulio valstybėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)