Tai patvirtina dokumentai Rusijos juridinių asmenų registre, kur nurodoma, kad sandoris įregistruotas ketvirtadienį, balandžio 18 dieną. Perleista 100 proc. „Vičiūnai-Rus“ akcijų Rusijos įmonei „Gruppa Okean“.

Delfi bandė susisiekti su „Vičiūnų grupe“, tačiau komentaro gauti dar nepavyko.

„Delfi“ primena, kad balandžio 8 dieną Rusijos leidinys „Kommersant“, remdamasis kompanijos finansine ataskaita pranešė, kad Rusijos vyriausybinė užsienio investicijų kontrolės komisija leido parduoti akcinę bendrovę „Vičiūnai-Rus“ bendrovei „Gruppa Okean“. Tačiau leidinys darė prielaidą, kad visgi su 2023 metais įsteigta bendrove, kurios savininkai – neatskleidžiami, susijęs kur kas solidesnis verslas.

„Apie sandorį informuotas šaltinis teigia, kad bendrovė gali veikti stambios žuvų ir jūrų gėrybių importuotojos bei platintojos „Unifrost“, kurios pagrindinė būstinė taip pat yra Sankt Peterburge, interesais. Bendrame valstybiniame juridinių asmenų registre bendrovės „Unifrost“ steigėja įvardijama Anna Romanova“, – rašo „Kommersant“.

Publikacijoje taip pat nurodoma, jog „Uniforst“ atstovai susilaikė nuo bet kokių komentarų apie galimą dalyvavimą „Vičiūnai-Rus“ pirkimo procese.

„Delfi“ rašė, kad „Vičiūnai-Rus“ pirkėjas – itin paslaptingas. „Gruppa Okean“, turinti pirkti milijoninį verslą – įsteigta pernai birželį, jos įstatinis kapitalas – minimalus ir tesiekia 100 tūkst. rublių (apie 1 tūkst. eurų). Neviešinami ir jos akcininkai, atviruose šaltiniuose nurodoma, kad informaciją saugo su Kremliumi glaudžiai susijusio banko „VTB“ įsteigta įmonė. Plačiau galite skaityti čia.

„Delfi“ šaltiniai anksčiau svarstė, jog tarp įslaptintų verslo pirkėja vadinamos bendrovės akcininkų gali būti asmenys, kuriems taikomos tarptautinės sankcijos dėl karo Ukrainoje. Taip pat ir kėlė klausimų, kaip bus atsiskaitoma už sandorį – mat tam tikros kredito įstaigos yra priėmusios sprendimus nevykdyti operacijų, susijusių su iš Rusijos gaunamomis ar siunčiamomis lėšomis.

„Delfi“ pateikė eilę klausimų „Vičiūnų“ grupės atstovams, teirautasi, ar jiems žinoma, kas yra verslo Rusijoje pirkėja įvardintos bendrovės „Gruppa Okean“ steigėjai, akcininkai, galutiniai naudos gavėjai. Taip pat klausta, su kokiais minėtą įmonę atstovaujančiais asmenimis „Vičiūnų“ grupės atstovai derino ar tebederina sandorio detales, ar tarp „Gruppa Okean“ steigėjų, naudos gavėjų, jų žiniomis, yra ar gali būti asmenų, kuriems taikomos tarptautinės sankcijos?

Dar teirautasi, ar tiesa, jog už šio sandorio galimai stovi ir per „Gruppa Okean“ veikia Sankt Peterburgo bendrovė „Unifrost“ importuojanti žuvį bei jūros gėrybes, kaip ir kokia forma ketinama už bendrovės „Vičiūnai-Rus“ akcijų pardavimą gautas lėšas pervesti į „Vičiūnų" grupės valdomas Europos Sąjungoje veikiančių bankų sąskaitas? Koks mechanizmas numatytas įvertinus tarptautinių sankcijų ir Rusijos Federacijos vyriausybės taikomus ribojimus?

Nei į vieną šių klausimų atsakyta nebuvo, kaip ir anksčiau, „Vičiūnų“ grupė dar praėjusią savaitę nuo komentarų susilaikė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)