„Problemos yra galimai labai panašios į tas, kurios buvo matomos Gariūnuose. Todėl priemonės, sprendžiant tas problemas, irgi galėtų būti panašios. Dėl konkrečių sprendimų bus apsispręsta tiktai gavus visą informaciją“, -DELFI sakė M. Majauskas.

Susisiekimo ministerija jau ėmėsi žingsnių, kuriais siekiama daugiau skaidrumo taksi sektoriuje. Nuo gegužės atsiras prie taksometrų prijungiami kvitų spausdintuvai. Tiesa, šie kvitai, priešingai nei kasos aparatų čekiai, nebus traktuotini kaip fiskalinis dokumentas, o taksi vairuotojai neprivalės įsirengti tokių spausdintuvų.

Kaip DELFI teigė susisiekimo ministro patarėjas Martynas Čerkauskas, tikimasi, kad spausdintuvus įsirengs sąžiningai dirbančios taksi įmonės, o tai turėtų paskatinti ir konkurentus.

Be to, pavasario pabaigoje keisis privalomi taksometrų atminties parametrai: lig šiol aparatai turėjo saugoti duomenis vieną mėnesį, o naujas reikalavimas – 12 mėnesių atmintis. Taksometrai taip pat privalomai taps vežėjų, o ne taksi vairuotojų ar oficialiai su šiomis paslaugomis nesusijusių asmenų nuosavybe, kaip yra dabar. Susisiekimo ministerija tikisi, kad taip pavyks sumažinti erdvės piktnaudžiavimui.

Keičiasi ir legendomis apaugusių kelionių iš Vilniaus oro uosto tvarka. Lig šiol daugelis taksistų taikė skirtingus tarifus: iš oro uosto vežė trigubai didesniu tarifu, nei į jį. Pakeistus taisykles, ši landa bus užlopyta.

Kasos aparatų įvedimo galimybių Susisiekimo ministerija kol kas nevertina.

Kaip nurodo Finansų ministerija, dėl kasos aparatų taksi automobiliuose šiuo metu svarsto vyriausybinė darbo grupė.

“Yra noras, kad taksometrai būtų pertvarkyti ir turėtų fiskalinę bei kvitų spausdinimo funkcija”, - teigė finansų ministrės patarėja Rasa Jakilaitienė.

Pasak jos, svarbiausiais klausimas šiuo atveju yra kaštų - kiek kainuotų pakeitimai taksi sektoriui.

DELFI primena, jog mokesčių inspektoriai ir kriminalistai didelės bendros operacijos metu atliko apie 60 kratų, iš viso tai palietė daugiau kaip 30 Vilniaus taksi firmų, preliminariais duomenimis, užimančių iki 70 proc. sostinės taksi rinkos.

Byloje kol kas yra apie 10 įtariamųjų, tačiau jų skaičius gali išaugti iki 50. Antradienį suimti penki taksi aferos įtariamieji: viena moteris ir keturi vyrai, tarp jų – bendrovės „Standart taksi“ (buv. „Martono taksi“) savininkas Olegas Ilčenko.

Lig šiol nustatyta, jog galimo mokesčių vengimo ir apgaulingos buhalterinės apskaitos sistemos padaryta žala valstybei siekia apie milijoną litų. Tačiau prognozuojama, jog tęsiant tyrimą ši suma išaugs iki dešimčių milijonų.

Tačiau Mokesčių inspekcijos ir kriminalistų veiksmais neliko patenkinti patys Vilniaus taksistai. Trečiadienį ryte surengtas taksi vairuotojų protestas, gausios taksi automobilių pajėgos apsunkino eismą sostinės gatvėmis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)