Banko filiale Gedimino pr. 26 žmonės ėmė būriuotis jau po keliolikos minučių, kai žiniasklaidoje pasirodė žinia apie galimą banko bankrotą. „Lauke žmonės dar nestovėjo, bet viduje buvo maždaug 15-20 žmonių eilė“, - pasakojo DELFI skaitytojas.

Dar daugiau žmonių suplūdo į centrinę banko būstinę, esančią Vilvulskio gatvėje. Žmonės teiravosi apie galimybę atsiimti pinigus. Taip pat buvo apgulti visi banke esantys bankomatai – žmonės išiminėjo pinigus iš sąskaitų.

„Eilutė, apie 10 žmonių. Dauguma su tuo pačiu tikslu, aš irgi eilutėje „sėdžiu“ dėl to paties“, - sakė DELFI skaitytoja Lina, prisipažinusi, kad į banką nuėjo vos išgirdusi naujienas apie „Snoro“ veiklos stabdymą.

Pasak pašnekovės, panika tvyro ore. „Visi atsiiminėja indėlius. Visiems duoda. Kai žmonės klausia, ar verta stovėti eilėje, pasako, kad nieko negali pasakyti – tai priklauso nuo sumos. Bankomatai neveikia. Panika yra“, - pridūrė vilnietė.

Tačiau jau apie 16.30 min. būstinės durys buvo uždarytos ir žmonių eilė liko laukti už jų. Žmonės piktinosi, kad banke dirba vos trys darbuotojos, o įstaiga dirba tik iki 18 val., ir tikino žūtbūt norintys atsiimti pinigus.

Iš pradžių prie banko rinkosi jaunimas, tačiau netrukus pasirodė ir pagyvenę žmonės, pensininkai. Žmonės DELFI reporteriams sakė, kad nors ir žinantys, kad indėliai yra apdrausti valstybės, taigi jie nedings, visgi norėtų juos atgauti dabar. Mat žmonės bijo, kad valstybė juos grąžins labai negreitai, taigi jie negalės pasinaudoti pinigais tuomet, kai jų reikės.

DELFI kalbintas vilnietis Žilvinas pasakojo atskubėjęs į centrinę banko būstinę iškart po naujienos. Taigi banke jis buvo jau apie 16 val. ir pateko tarp pirmųjų indėlių atsiimti norinčių klientų. Tačiau po valandos jam teko išeiti nieko nepešus. Banko darbuotojos paaiškino, kad indėlio jis šiandien atsiimti negalės, kadangi atšaukti indėlį buvo galima tik iki 17 val. Beje, šią žinią jis išgirdo dar likus kelioms minutėms iki minėto termino.

Apie 16.40 min. banke sutriko operacijų veikla. Kaip teigė žmonės, darbuotojos nebegali niekam prisiskambinti ir atlikti būtinų formalumų, kad grąžintų prašomus indėlius. Taip pat nebeveikė bankomatai.

Netrukus darbuotojos gavo nurodymą sustabdyti operacijas iki 9 val. ryto. Žmones ši žinia dar labiau papiktino.

„Pasirodo, kad taip (sustabdytas indėlių išdavimas -DELFI), - atsiduso pašnekovė, savo indėlį „Snore“ apibūdinusi kaip viso gyvenimo santaupas. - Man šokas. Kai atėjau, visiems atidavinėjo, eilė didėjo. Likus vienam žmogui iki manęs, pasakė: „Viskas, sistema užlūžo, viso gero“. Vienas žmogus, paskutinis atsiėmęs indėlį, su šypsena pasirašė dokumentus. O pas mus kilo didžiulė panika, visi puolė aiškintis. Kasininkė pasakė: „Aš nežinau, sistema užlūžo, kreipkitės į vyriausią valdytoją, į centrinę būstinę“. Iš dviejų kasininkių liko viena, kita nieko neaiškinusi išėjo.“

Nors „Snoro“ centrinės būstinės darbuotojos pranešė, kad šiandien daugiau žmonių neaptarnaus, žmonės nesiskirstė ir reikalavo pakviesti valdžią. Vienas vyriškis, pamatęs žmogų, nešantį rankose du vieno prekybos centro maišus, pradėjo rėkti, kad išnešami grynieji pinigai, todėl jiems ir negrąžinami indėliai. Vyras garsiai reikalavo atlikti tyrimą. Taip pat žmonės tarpusavyje kalbėjo girdėję, kad banko valdžia esą pabėgusi į užsienį.

Apie 17.20 min. centrinėje „Snoro“ būstinėje dar buvo likę iki 20 žmonių. Jiems buvo pranešta, kad banko veikla sustabdyta iki pirmadienio, tačiau darbuotojai ramino, kad indėliai apdrausti, taigi žmonėms likti banke esą nėra prasmės. Tačiau žmonės tikino niekur neišeisiantys. Tuomet jiems buvo pasiūlyta parašyti prašymus, kad jie nori atsiimti indėlių. Su šiuo pasiūlymu žmonės sutiko, tačiau prašė pasakyti paskirto banko bankroto administratoriaus pavardę.

Kauniečiams siūlė laukti pirmadienio

Kauno centriniame banko „Snoras“ skyriuje prieš darbo pabaigą lūkuriavo keliolika žmonių.

17 val. į laukimo salę atėję banko „Snoras“ atstovai pranešė žinią, kad banko sąskaitos užblokuotos ir pinigų išmokėti nėra galimybės.

„Kiek žinome, ketvirtadienį ir penktadienį bankas nedirbs, o pirmadienį turėtų būti įprasta darbo diena. Tuomet ir ateikite“, - kalbėjo banko atstovai.

„O kaip mums iki pirmadienio išgyventi?!“, - taip į banko atstovų pareiškimą reagavo kai kurie kauniečiai.

„Atleiskite, mums ši situacija tokia pati staigmena, kaip ir jums“, - apgailestavo banko darbuotojai.

Į banką atėję kauniečiai vienas kitą ramino ir dalijosi paskutinėmis žiniomis apie Vyriausybės poziciją ir draustus indėlius.

Tuo metu prie K. Donelaičio gatvėje esančių dviejų „Snoro“ bankomatų nuolat stabtelėdavo mašinos. Tačiau pinigų išsiimt panorusiems kauniečiams teko nusivilti – nė vienas bankomatas nebeveikė.

Panaši situacija buvo ir prie kitų Kauno banko „Snoro“ padalinių. Čia nebuvo žmonių panorusių atsiimti indėlius spūsčių.

Primename, kad trečiadienį Lietuvos bankas laikinai sustabdė „Snoro" veiklą. Lietuvos bankas teigia, kad priemonių imtasi įvertinus „Snoro” finansinę būklę, pastarųjų metų veiklos tendencijas ir naujausio inspektavimo rezultatus.

Skelbiama, kad banko veikla turėtų būti atnaujinta pirmadienį.

Lietuvoje visi indėliai iki 100 tūkst. eurų (345 tūkst. Lt) yra šimtu procentu apdrausti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją