Blokinio daugiabučio namo Panevėžyje pirmininkas Alfredas Juodokas DELFI pasakojo, kad planuotą kolektorių pajungimą vasaros pradžioje teko atidėti, tačiau jau dabar gyventojai gali pajusti pirmus nemokamos šilumos energijos pliusus.

„Paleidome prieš savaitę. Buvo šiek tiek problemų tiek su tiekėjais, tiek su rangovais. Dar ir su pinigėliais buvo šiokių tokių strigimų“, - pasakojo panevėžietis.

Nors šalyje jau ruduo ir saulė nebespigina taip stipriai kaip vasaros mėnesiais, A. Juodokas teigė, kad šiluma vis vien gaminama: „Jau pirmas džiaugsmas jaučiamas. Nedidelis, bet jau yra“. Ant Vaitkaus g. esančio daugiabučio stogo jau sumontuota 30 saulės kolektorių (kiekvienas 1 kW galios). Dar 20 planuojama sumontuoti pavasarį ir šilumos gamybą paleisti visu pajėgumu.

„Instaliuodami saulės kolektorius numatėme juos ne butų šildymui, bet tik karštam vandeniui ir cirkuliacijai“, - teigė A. Juodokas.

Dar pavasarį namo pirmininkas prognozavo, kad projekto atsipirkimas bus pasiektas per 6-7 metus. Dėl vėlavimo šis periodas gali nusitęsti, tačiau namo pirmininkas vis vien mato tik naudą: „Turėsime pačią pigiausią šilumą. Kol kas saulės šiluma neapmokestinama. Mokame už šaltą vandenį, sumokame už nuotekas, šiek tiek amortizacinio mokesčio sistemai prižiūrėti, bet pati pagrindinė kainos sudedamoji – šilumos energija mums nekainuos“.

A. Juodokas teigė, kad per pirmąją savaitę su saulės kolektoriais pavyko pasigaminti apie 10-12 proc. daugiabučiui reikalingos šilumos karštam vandeniui ir cirkuliacijai.

„Šiandien irgi gera diena (spalio 18 d. - DELFI) – žiūriu, kad jau yra pagaminta 34 kW. Matosi, kad namas kelias valandas dirba grynai nuo saulės kolektorių“, - kalbėjo panevėžietis. Namo pirmininkas teigė, kad net rudeninė saulė padeda šiluma karštam vandeniui apsirūpinti 4 val. per parą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (206)