„Kaip Ūkio ministerijos vadovė paveldėjau dvi dideles problemas iš buvusios Vyriausybės - tai Lietuvos tyrimų centro organizacija su beveik 19 mln. Lt skola, - sakė ji. - Kitas problematiškas projektas - „Toksika“ medicininių atliekų deginimo gamykla Šiauliuose.“

B. Vėsaitė dėstė, jog Lietuvos Vyriausybė nenaudingai Lietuvai sudarė sutartį su tarptautine korporacija IBM. Pernai lapkritį skelbta, kad Lietuvai nevykdant savo įsipareigojimų IBM penkeriems metams pasirašyta bendradarbiavimo sutartis veikiausiai bus nutraukta, o Lietuvos tyrimų centrui paskelbtas bankrotas.

„Tai buvo labai nevykusiai sudarytas projektas su IBM, kuris turėjo padėti komercializuoti Lietuvos patentus. Pačią sutartį tarp IBM ir Lietuvos pasirašė Kubilius bei ministrai Kreivys ir švietimo ministras Steponavičius. IBM turėjo investuoti į šį projektą "know how" ir 0 Lt, o Lietuva 216 mln. Lt. Išdavoje projekto komercializuotas vienas patentas, o Ūkio ministerijai atsiskaityti su kreditoriais ir padengti nuostolius iki 18,9 mln. Lt valstybės lėšų. Man yra apmaudu, kad šitaip dėl blogo valdymo ir prastos sutarties parengimo yra švaistomi valstybės milijonai. Be abejo, pats projektas vertas atidaus prokuratūros tyrimo, be to, stebina dvigubi standartai - kai 1000-2000 Lt skelbiama didžiule žala, padaryta valstybei, o milijonus litų įmerkę į balą valstybės vadovai lieka švarūs. Dabartinis organizacijos vadovas Ąžuolas Audickas, buvęs viceministras, nori atsistatydinti iš pareigų, bet kam tada klius atsakomybė“, - dėstė B. Vėsaitė.

Adomas Ąžuolas Audickas
Tačiau buvęs viceministras Adomas Ąžuolas Audickas DELFI patvirtino, kad įmonei niekada nevadovavo, o jos valdybos nariu pagal įprastą praktiką kaip viceministras buvo kelis mėnesius nuo pernai vasaros.

„Aš jam nevadovauju, aš buvau Lietuvos tyrimų centro valdyboje kaip viceministras, pasibaigus kadencijai esu atsistatydinęs, o vadovas yra kitas žmogus“, - patikslino A. Audickas.

Dabar Lietuvos tyrimų centrui vadovauja laikinasis vadovas Rytis Andriuškevičius, kol kas su juo susisiekti nepavyko.

Antra paveldėta problema B.Vėsaitė įvardijo medicininių atliekų deginimo gamyklą Šiauliuose.

„Tai irgi buvusios Vyriausybės paveldas, jau dabar beveik aišku, kad netekome 2 mln. eurų Europos sąjungos paramos, nes objektas netenkina aplinkosauginių reikalavimų, tačiau gresia galimybė prarasti 28 mln. eurų visos ES paramos į šį objektą, nes buvusi Vyriausybė nesugebėjo laiku užbaigti šio objekto“, - teigė ji.

Pernai balandį skelbta, kad bandomuoju režimu dirbančio pavojingų atliekų deginimo įrenginio, pastatyto UAB „Toksika“ filiale Šiaulių rajone, Aukštrakiuose, išmestų į aplinkos orą teršalų – dioksinų ir furanų – ribinė vertė 3,4 karto viršijo leistiną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (328)