Tai DELFI patvirtino sostinės meras Artūras Zuokas. Pasak jo, taksi sektoriaus pertvarką miesto taryba trečiadienį svarstys skubos tvarka.

Be to, rengiamas kreipimasis į Vyriausybę, kuriuo siūloma automobilių, perkamų taksi veiklai, pirkimo-pardavimo sandoriams netaikyti pridėtinės vertės mokesčio (PVM).

A. Zuokas prieš trečiadienio tarybos posėdį žurnalistams teigė manantis, kad savivaldybės taksi įmonė gali atsirasti, ypač atsižvelgianti į padėtį rinkoje. Mero žodžiais, taksistai šiuo metu uždirba apie 700 Lt per mėnesį, kai vidutinė taksisto alga sostinėje esą turėtų siekti 2 tūkst. Lt.

Vietoj darbo taksi firmoje siūlo nemokamas individualias licencijas

Mero teigimu, žinios apie galimas aferas taksi sektoriuje savivaldybę pasiekė dar pernai vasarą – esą tuo skundėsi patys taksistai.

„Dar birželio mėnesį į mus kreipėsi taksi organizacijos, pateikė labai aiškią informaciją, kaip yra vengiama mokėti mokesčius taksi versle Vilniaus mieste. (...) Tokia situacija, natūralu, nesudaro jokių galimybių Vilniuje užsiimti taksi veikla legaliai. Tokia situacija priveda prie to, kad visas verslas degraduoja“, - kalbėjo A. Zuokas.

Pasak jo, savivaldybė yra pasirengusi aprūpinti darbu taksistus, kurie baiminasi po Mokesčių inspekcijos ir Kriminalinės policijos biuro operacijos likti be duonos. Savivaldybė pasirengusi įsteigti dispečerinę, kuri dirbtų su pavieniais taksistais. Jiems, savo ruožtu, meras nusiteikęs kurį laiką licencijas dalinti nemokamai, be jokios rinkliavos.

„Šiandieninė situacija reikalauja greitų sprendimų. Rytoj 8 val. turime pasitarimą su taksi vairuotojais. Mūsų siūlymai yra labai aiškūs. Pagal naujai Susisiekimo ministerijos patvirtintas taisykles, galima bus suteikti licenciją verstis taksi veikla individualiam asmeniui, t.y. norint būti taksistu, nebūtinai reikės priklausyti įmonei. Tačiau problema tai, kad ministerija nenustatė rinkliavų dydžio. Todėl iki šio, nors įstatymas įsigaliojo nuo metų pradžios, negalima išdavinėti tų licencijų. Šiandien mes savivaldybės taryboje skubos tvarka, tikiuosi, taryba pritars ir patvirtins, svarstys taisykles. Tikiuosi, kad mes nuo rytojaus pradėsime išdavinėti vairuotojams licencijas užsiimti taksi veikla neimant jokio rinkliavos mokesčio, ir tos licencijos galios iki tol, kol Susisiekimo ministerija nustatys minimalius rinkliavos dydžius miestų savivaldybėm“, - kalbėjo A. Zuokas.

„Tai reiškia, kad vairuotojams, kurių darbdaviai yra sulaikyti arba įmonių veikla yra paralyžiuota, rytoj mes galėsime išdavinėti asmenines licencijas, ir jie galės patys dirbti taksi darbą. Tam, kad garantuotume išsikvietimą telefonu, davėme pavedimą „Susisiekimo paslaugoms“ kuo greičiau parengti planą ir įkurti centralizuotą dispečerinės punktą, kurio paslaugomis galėtų naudotis bet kuris Vilniaus miesto taksi vairuotojas, turintis licenciją. Tie taksi vairuotojai, kurie nori verstis taksi veikla ir nepriklausyti kažkokiai kompanijai, galės naudotis šia paslauga“, - pridūrė pašnekovas.

Pasak jo, naujoji dispečerinė turės ir trumpąjį numerį. Koks jis bus – kol kas neatskleidžiama.

Taksistai mašinas pirks be PVM?

A. Zuoko teigimu, taip pat rengiamas kreipiasis į Vyriausybę, kurio tikslas – įteisinti PVM lengvatą taksi automobilių pirkimui.

„Mes kreipsimės į Vyriausybę, kad Vyriausybė paruoštų įstatymo pakeitimus, kad taksi vairuotojai, kurie verčiasi taksi veikla, galėtų automobilį įsigyti be PVM. Taip yra didžiojoje dalyje Europos valstybių: automobilis, naudojamas komerciniams taksi tikslams, neapmokestinamas PVM. Tai būtų pagrindas ir pagalba atnaujinant taksi parką“, - sakė politikas.

Savivaldybės taksi išlieka planuose

Paklaustas, kaip juda pasirengimas steigti savivaldybės taksi įmonę, meras teigė neketinantis skubėti.

„Matyt, bus galima daugiau žinoti po ilgesnio laiko, kai gausime ekonomistų paskaičiavimus. (...) Čia ateities klausimas, - sakė A. Zuokas.

DELFI primena, jog Vyriausybėje prasideda svarstymai dėl kasos aparatų įvedimo taksi automobiliuose. Tai DELFI patvirtino premjero patarėjas Mykolas Majauskas.

Mokesčių inspektoriai ir kriminalistai didelės bendros operacijos metu atliko apie 60 kratų, iš viso tai palietė daugiau kaip 30 Vilniaus taksi firmų, preliminariais duomenimis, užimančių iki 70 proc. sostinės taksi rinkos.

Byloje kol kas yra apie 10 įtariamųjų, tačiau jų skaičius gali išaugti iki 50. Antradienį suimti penki taksi aferos įtariamieji: viena moteris ir keturi vyrai, tarp jų – bendrovės „Standart taksi“ (buv. „Martono taksi“) savininkas Olegas Ilčenko.

Lig šiol nustatyta, jog galimo mokesčių vengimo ir apgaulingos buhalterinės apskaitos sistemos padaryta žala valstybei siekia apie milijoną litų. Tačiau prognozuojama, jog tęsiant tyrimą ši suma išaugs iki dešimčių milijonų.

Tačiau Mokesčių inspekcijos ir kriminalistų veiksmais neliko patenkinti patys Vilniaus taksistai. Trečiadienį ryte surengtas taksi vairuotojų protestas, gausios taksi automobilių pajėgos apsunkino eismą sostinės gatvėmis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)