Už tokį pasiūlymą pasisakė bendru sutarimu.

A.Zuokas – „visų taksistų tėvas“

Meras Artūras Zuokas, pristatydamas tokį pasiūlymą, teigė, jog į laikinas nemokamas licencijas pretenduoti galėtų iki 700 taksi vairuotojų. Maždaug tiek taksistų palietė kratos sostinės taksi firmos.

„Tvarkietis“ Gediminas Rudžionis tokią iniciatyvą pasiūliusį A. Zuoką pagyrė ir pavadino „visų taksistų tėvu“.

„Nebus lengva tokią šeimą išlaikyti“, - replikavo meras.

„Tėvu“ A. Zuokas šio tarybos posėdžio metu išvadintas keletą kartų: svarstant klausimus, susijusius su pensininkais, vaikais, o dabar – ir su taksistais.

Mero skaičiavimais, legalus ir švarus taksi verslas reikštų panašius tarifus, kaip ir dabartinėje rinkoje. Esą 2 tūkst. litų algos gaunantys taksistai, naujos, lizingo būdu perkamos mašinos bei legalių, o ne kontrabandinių degalų pirkimas vieno kilometro savikainą nustatytų ties maždaug 1,7 Lt. Dabar sostinės taksi įmonėse vyrauja 1,75-1,8 Lt/km tarifas.

Nemokamos licencijos – iki Vyriausybės sprendimo

Nemokamos licencijos pavieniams taksistams bus teikiamos keletą mėnesių, kol Vyriausybė nustatys atitinkamos rinkliavos dydį. Savivaldybės viešojo transporto kompanija imsis įrengti dispečerinę bei koordinuoti individualiai veiklai, be taksi įmonių, pasiryžusių vairuotojų darbą. Taksi paslaugoms savivaldybė ketina išsipirkti ir atskirą trumpąjį numerį.

A. Zuoko teigimu, dispečerinės paslaugos taksistams nebūtų nemokamos – už tokį aptarnavimą tektų susimokėti.

Tai tarsi pirmasis žingsnis savivaldybės taksi firmos įsteigimo link. Anot mero A. Zuoko, šis procesas juda, tačiau užtruks dar bent keletą mėnesių.

„Kada tai būtų ir kaip tai įvyktų – dar nebūtų galima sakyti“, - tarybos posėdyje sakė meras.

Po kratų taksi firmose, prabilta apie kasos aparatų įvedimą taksi automobiliuose. Už tai pasisako ir premjero komanda, ir Finansų ministerija.

DELFI primena, jog mokesčių inspektoriai ir kriminalistai didelės bendros operacijos metu atliko apie 60 kratų, iš viso tai palietė daugiau kaip 30 Vilniaus taksi firmų, preliminariais duomenimis, užimančių iki 70 proc. sostinės taksi rinkos.

Byloje kol kas yra apie 10 įtariamųjų, tačiau jų skaičius gali išaugti iki 50. Antradienį suimti penki taksi aferos įtariamieji: viena moteris ir keturi vyrai, tarp jų – bendrovės „Standart taksi“ (buv. „Martono taksi“) savininkas Olegas Ilčenko.

Lig šiol nustatyta, jog galimo mokesčių vengimo ir apgaulingos buhalterinės apskaitos sistemos padaryta žala valstybei siekia apie milijoną litų. Tačiau prognozuojama, jog tęsiant tyrimą ši suma išaugs iki dešimčių milijonų.

Tačiau Mokesčių inspekcijos ir kriminalistų veiksmais neliko patenkinti patys Vilniaus taksistai. Trečiadienį ryte surengtas taksi vairuotojų protestas, gausios taksi automobilių pajėgos apsunkino eismą sostinės gatvėmis. Nesankcionuotą protesto akciją surengusius taksistus policija ruošiasi nubausti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją