„Kai kurie žmonės išsikalba, ko jie bijo, kaip viskas vyksta. Kai pažiūri, koks ten liūnas ir kai verkia į akis uždėjusi ant širdies ranką, kad neturi ko valgyti, nors gyvena 3 aukštų name, tai nebesinori nei juoktis, nei verkti“, - kalbėjo šiaulietis Jonas (vardas pakeistas, tikras vardas ir pavardė DELFI žinomi). Vyrui tenka daug važinėti po turgus ir bendrauti su Klaipėdos ir Šiaulių regionų prekiautojais.

Pasak Jono, dauguma prekybininkų įbauginti turgaus vadovų ir asociacijos. Esą jie yra šantažuojami, kad, įsigiję kasos aparatus, turės problemų. „Dažniausiai turgaus šeimininkai tuo pačiu ir mėsos tiekėjai, jie pasako: „viskas, nebegaunate produkcijos, galite rinktis žaislus ir eiti namo“, - kalbėjo Jonas.

Jo teigimu, šioje situacijoje labiausiai nukenčia paprasti turgaus prekiautojai. Tuo metu jais manipuliuojantys „didieji vilkai“ ir toliau lieka sausi.

„Žinote, kur situacija kitokia? Kuršėnuose. Čia pardavėme jau 12 aparatų vien tik dėl to, kad žmonės patys sau šeimininkai, viršuje neturi bosiukų. Jie iš pradžių irgi buvo prieš, nes priklauso asociacijai, bet paskui blaivus protas nugalėjo ir visi draugiškai pasistatė aparatus“, - pasakojo pašnekovas.

Jono teigimu, Šiaulių turgavietėje yra 6-7 viską reguliuojantys bosiukai - prekiaujančios bobutės visiškai nieko nesprendžia.

„Vyriausybė kasos aparatų įsigijimą kompensuoja. Aš jiems sakiau – aš jums neparduodu kasos aparatų – juos dovanoju – tik pasiimkit. Tačiau niekas nenori, o kiti patys sako geriau duosiantys 1000 Lt, kad tik nereikėtų aparato. Žmonės aiškina, kad įsigyti kasos aparatų neleidžia šeimininkas“, - sakė pašnekovas.

Jis kasos aparatų nenorintiems prekybininkams aiškina, kad nuo gegužės 1-os prasidės tikrinimai, ir neturintieji kasos aparatų gaus baudas. „Baudas mokės paprastas prekybininkas, kurio vardu išduotas patentas, ne jo šeimininkas“, - sakė Jonas.

Pašnekovas pastebi, kad kasos aparatais domisi savo auginta produkcija prekiaujantys ūkininkai. „Jie sako: „mes pirktume, bet ateis piktas kaimynas mėsininkas kruvinomis rankovėmis ir sudaužys tą aparatą“, - kalbėjo kasos aparatais prekiaujančios įmonės atstovas.

Asociacija: kas prižiūrės aparatą, kol prekybininkas bus tualete?

Eduardas Šablinskas
„Situacija tiek eskaluojama... Ar žinote, kad aš jau miręs? Tiek vakar Gariūnuose sužinojau, tiek Kalvarijose. Žmonės teiraujasi, ar tikrai jau vienas iš badautojų mirė, kol galiausiai išsiaiškina, kad aš gyvas ir sveikas. Paskalos eina kaip turguje – labai greitai“, - į klausimą, ar prekybininkams trukdoma įsigyti kasos aparatus, atsako Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos garbės pirmininkas Eduardas Šablinskas.

Kartu su bendražygiais prie Seimo jis badauja 36-tą dieną.

Lazda kurstydamas kūrenamą laužą, E. Šablinskas skundėsi, kad valdžios atstovai su jais nesišneka, o į eterį esą meluojama, kad su badautojais deramasi. 2000-2004 m. kadencijos Seimo narys tikino, kad turgaus prekybininkai patiria ne kolegų, o valdžios institucijų spaudimą- esą visas prekyvietes dabar tikrina veterinarinės tarnybos ir kitos žinybos, tikrintojai praktiškai paralyžiuoja darbą, kimba prie įvairiausių dalykų.

E. Šablinskas skundėsi, kad prekybininkams, turguje pradėsiantiems dirbti kitąmet, kasos aparatų įsigijimo išlaidos kompensuojamos nebebus. Antra – remontuoti kasos aparatus reikės savo lėšomis.

„O kur dar psichologinis dalykas. Kur tą sraigės kiautą tampytis šalia prekių, kurias turi atsivežti ir išsivežti. Antra, kur jį padėti, jei noriu į tualetą. Juk vidinė konkurencija tarp smulkiųjų verslininkų taip pat didelė – kas žino, ar praeinant kitas kavos neįlašins? Yra tiek žmogiškų dalykų, kurie nebuvo diskutuoti, aptarti“, - argumentus, kodėl nepritaria kasos aparatų įvedimui, dėstė asociacijos garbės pirmininkas.

Badautojai nakvoja netoli Seimo stovinčiame vagonėlyje. Šalia jo stovi biotualetas, dieną kūrenamas laužas. Badautojai prausiasi Seime.

Pasak E. Šablinsko, po savaitę prie Seimo badauja jau 6-ta pamaina turgaus prekybininkų iš įvairių Lietuvos miestų. „Badavimo krizė buvo 27-tą dieną, buvau pakliuvęs į ligoninę. Nevalgau jau 36-a diena, netekau 20 kilogramų. Pabandykite dabar pavalgyti – net nuo kavos ar stiprios arbatos būtų viskas“, - tikino pašnekovas.

Jis tvirtino, kad kad kova dar nebaigta – esą jei nebus derybų, prie Seimo bus badaujama „tiek, kiek reikės“.

DELFI primena, kad, pagal Vyriausybės patvirtintą tvarką, nuo šių metų gegužės 1d. dengtose turgavietėse maisto produktais prekiaujantys prekybininkai turės naudoti kasos aparatus. Iki kovo 31 d. kompensuojama 100 proc. kasos įsigijimo sumos, bet ne daugiau nei 1 tūkst. Lt. Vėliau kompensacijos mažės, joms iš viso numatyta 3 mln. Lt.

Skaičiuojama, kad kasos aparatus turės nusipirkti maždaug 2-3 tūkst. prekeivių.

Vilniaus universiteto Ekonomikos fakulteto profesorius Jonas Čičinskas DELFI yra sakęs, kad reikia likviduoti turguose veikiančias pusiau mafijozines struktūras.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją